Cum să îți dai seama dacă poți avea încredere în cineva. Moduri simple de a cunoaște oamenii cu adevărat.

Foto: Pxhere
Distribuie:

Fiecare dintre noi cel puțin o dată s-a înșelat în privința oamenilor. În aceste momente ni se pare că suntem naivi şi orbi: cum de n-am observat că în acest om nu poți avea încredere? Se mai întâmplă să nu găsim limbă comună, doar pentru că n-am depus puțin efort pentru a observa omul, a-i face un portret. Cum să faci asta rapid şi fără teste speciale ne sugerează antrenorul John Alex Clark.

1. Observaţi detaliile

În fiecare zi facem multe acțiuni de rutină: vorbim la telefon, cumpărăm mâncare. Acțiunile oamenilor ne pot ajuta să le înțelegem personalitatea şi de asemenea, să prezicem modul în care se vor comporta în viitor sau în alte situații similare.

Exemplul A. Cel care alege același fel de mâncare în fiecare zi, poate evita schimbările în viață și nu-i place incertitudinea. O astfel de persoană poate fi un soț credincios și devotat. Dar va fi dificil să-l convingi să se mute în altă țară sau să facă o investiție riscantă.

Exemplul B. Persoana care obține plăcere din jocurile la bursă și alte lucruri riscante, cel mai probabil îşi va asuma riscuri și în alte domenii ale vieții. De exemplu, el se poate concedia de la serviciu fără să găsească un nou loc de muncă și nu se va preocupa de situația financiară.

Exemplul C. Omul care nu uită niciodată să privească în ambele direcții înainte de a traversa drumul, poate fi atent şi prudent. El va analiza minuțios fiecare decizie înainte de a o lua și va merge doar la risc calculat.

Analizând comportamentul omului într-o sferă, puteți evalua modul în care se va manifesta în alte sfere ale vieții.

2. Acordați atenție modului de comunicare

Cum comunică omul? Construiește cu fiecare o relație sau îi alege pe cei mai apropiați sufletului său. Acționează intuitiv, fără un plan exact, se ghidează de impresii sau încearcă să analizeze totul, neavând încredere în intuiție, încercând să fie obiectiv?

Este o persoană practică care trăiește în lumea faptelor, sarcinilor, valorilor măsurabile sau un gânditor pentru care ideile, conceptele, schemele și imaginile sunt importante? Urmărind cuvintele şi comportamentul de zi cu zi, puteți găsi o linie comună.

3. Vorbiți cu prietenii despre relațiile de la locul de muncă.

Vorbind despre alții, de multe ori arătăm ceea ce există în noi. “Panteonul” nostru personal, poate spune ceea ce apreciem în oameni, cu cine tindem să ne asemănăm, ce calități încercăm să schimbăm în noi înşine.

Cu cât mai des omul evaluează alţi oameni ca fiind buni, fericiți, stabili emoțional și politicoși, cu atât este mai mare probabilitatea că el însuși este înzestrat cu aceste trăsături. Afirmațiile de genul „El se preface, singur sapă groapa cuiva“ poate însemna că interlocutorul este calculat și înțelege numai acele relații care sunt construite pe recompense imediate.

4. Găsiți limitele

Când vrem să construim relații, ne uităm la ceea ce este bun şi ignorăm ceea ce este rău. Însă iluziile dispar și va trebui să vezi omul complet. Liderii cu experiență caută în adversar nu ceea ce este bun, ci limitele binelui.

Omul este amabil – unde va sfârși amabilitatea lui? E sincer – unde va începe să mintă? Oferă ajutorul – unde se va termina această dorință? Nu poate fi cumpărat – până la ce sumă de bani? Este sincer cu clienții – până la ce sumă? Este tolerant cu greșelile subalternilor – până în ce moment? Este rezonabil, adecvat, gândeşte lucid? Unde are butonul care îl transformă într-un nebun?

Sursa


Distribuie:
loading...