Criza vârstei de mijloc este “iadul” prin care sunt nevoiți să treacă majoritatea oamenilor, indiferent de sex, starea financiară sau religie…

Foto: Pxhere
Distribuie:

Cum se manifestă:

– oboseală psihologică şi fizică

– depresie

– senzația de gol în interior

– pierderea sensului vieții

– lipsa dorințelor

– senzația de singurătate

– agravarea bolilor psihosomatice.

Criza vârstei de mijloc – este perioada de revizuire a propriilor valori și bazele pe care stau aceste valori. Perioada de căutare și acceptare a propriului sens al vieții

Filipp Lersh identifică trei categorii fundamentale ale valorilor umane:

1.Valorile de viaţă – pasiunile, dorințele, plăcerile, dorința de a activa.

2.Valorile propriei importanțe – voința de putere, tendința de a fi acceptat, ambiţia.

3. Valorile sensului – pasiunea pentru ceva, care oferă sens trăirilor şi acțiunilor, disponibilitatea de a contacta cu alții, iubirea erotică, dorința de creativitate, interesele, idealurile și căutarea absolutului, precum și dorința conștientizată de a te dărui în serviciul lumii înconjurătoare.

În tinerețe persoana împrumută valorile de la părinți, sau le împrumută fără îndoială şi critică din mediul în care trăiește, încercând să se asemene cu cineva şi să fie util cuiva. Bunăstarea materială, aspectul exterior, prestigiul şi posibilitatea de a face impresie – acestea sunt bazele pe care se construiesc valorile persoanei tinere moderne – de exemplu cariera, familia, bani.

La mijlocul vieții persoana are necesitatea să înțeleagă sensul existenței sale şi să-l justifice prin propriile valori, nu cele impuse sau împrumutate.

Exact această dorință de a ști că viața nu este trăită în zadar, te fac să intri în “iadul” numit criza vârstei de mijloc și să ieși din el reînnoit.

Pentru a trece această perioadă dificilă de criză a propriei vieți, poţi solicita ajutorul psihoterapeutului sau poţi căuta singur o justificare pentru existența de mai departe. În acest caz îţi recomand să iei o foaie, să pierzi o seară pentru a face cunoștință cu tine însuți.

Încercând să privești în interiorul tău, atingându-ţi sentimentele şi dorințele, chemarea inimii, persoana care trece prin criza vârstei de mijloc are posibilitatea să privească lumea înconjurătoare şi pe sine, în mod diferit decât înainte.

Cum spunea Antoine De Saint-Exupery: “Omul vede bine doar cu inima. Ochiul nu e capabil să vadă, cele mai importante lucruri.”

Sursa


Distribuie:
loading...