Ştii sigur că te iubeşte dacă…

Distribuie:

O relaţie romantică poate porni de la o simplă privire, un zâmbet ştrengăresc, o îmbujorare neintenţionată, o atingere inocentă… Putem, totuşi, să nu avem certitudinea că persoana care ne-a cucerit este alesul sau aleasa noastră. Cum ne dăm seama dacă am făcut alegerea corectă?

De-a lungul vieţii, ne îndrăgostim cu adevărat doar de patru persoane, sugerează un studiu citat de publicaţia Daily Mail. Statisticile au arătat că numai 33% dintre oameni îşi găsesc dragostea adevărată din prima încercare. Doar una din 20 de persoane s-a îndrăgostit de cinci sau mai mulţi oameni cu care o relaţie nu era posibilă, arată acelaşi studiu.

Îmi place de tine, dar nu te iubesc

În foarte multe cazuri, este bine să distingem între o simpatie pentru cineva, o dorinţă sexuală şi dragostea adevărată. Trecerea de la a plăcea o persoană la a iubi acea persoană se face subtil şi uneori creează multe confuzii, cu atât mai mult cu cât fiecare dintre noi are o personalitate diferită şi percepe sentimentele în mod distinct. Într-o relaţie, tindem să spunem că ne place de cineva atunci când relaţia este la început ori nu s-a concretizat nimic, arată eHow. Astfel, cu toate că nu l-am descoperit la un nivel mai profund pe celălalt, ne place să fim în compania lui şi suntem încântaţi şi entuziasmaţi de legătura construită.

loading...
Citește si:  Cum sa-i arati ca il iubesti

Pe de altă parte, dragostea se dezvoltă pe baza unor sentimente mult mai complexe. Socio-psihologul Zick Rubin a elaborat un instrument de măsurare a dragostei pe fundamente emiprice, aflăm de pe About.com. El susţine că iubirea este compusă din trei elemente cheie: ataşamentul faţă de partener, manifestat prin nevoia de a primi atenţie din partea celuilalt, interesul sau grija pentru celălalt, atunci când pui nevoile şi fericirea lui pe același plan cu ale tale şi, nu în ultimul rând, intimitatea sau încrederea de a vă dezvălui unul celuilalt cele mai profunde gânduri şi sentimente.

Paşi spre dragoste

Psihologul Robert Sternberg a divizat iubirea în trei mari părţi: pasiunea, intimitatea şi angajamentul, arată Psychcentral. Existenţa tuturor celor trei elemente este esenţială pentru a decide dacă îţi iubeşti cu adevărat partenerul şi dacă sentimentele sunt reciproce.

Sternberg e convins că tot fenomenul de atracţie începe de la pasiune. Atunci când ai acele sentimente copleşitoare, între care şi cunoscuta senzaţie de „fluturi în stomac”, e limpede că ai dezvoltat o pasiune sentimentală pentru persoana care îţi provoacă astfel de trăiri.

Citește si:  Acești medici s-au aplecat in fata acestui băiețel de 11 ani. Afla de ce!

Următorul pas face trecerea de la atracţie către ataşament. Este momentul în care partenerii încep să clădească o conexiune puternică, petrecând mult timp împreună şi împărtăşind cele mai profunde trăiri interioare, gânduri şi sentimente din viaţa lor. Este momentul în care încrederea în celălalt joacă un rol important în clădirea viitorului relaţiei. Procesul de creare a intimităţii în cuplu este dificil, de lungă durată şi necesită multă implicare din partea ambilor parteneri, dar şi dezvoltarea unei relaţii de comunicare eficientă, bazată pe această încredere şi pe înţelegere.

Ultima etapă este angajamentul luat faţă de celălalt. De multe ori, el se concretizează, din punct de vedere social, prin logodnă şi căsătorie. În această etapă, cei doi parteneri trebuie să formeze o echipă şi să rămână uniţi în faţa problemelor care apar în viaţa de cuplu. O ceartă, o neînţelegere pot căpăta proporţii mari, dar în faţa evenimentelor negative, un cuplu care şi-a luat un angajament trebuie să adopte o atitudine de conciliere, de rezolvare a problemei împreună. Acest lucru implică respect reciproc, lipsa prejudecăţilor faţă de celălalt şi de acceptare a calităţilor, defectelor şi diferenţelor dintre parteneri, arată aceeaşi sursă.

Citeşte continuarea pe pagina următoare: 1 2

Dacă ţi-a plăcut acest articol, distribuie-l prietenilor!
loading...

Comentarii