Afla de ce tristeţea şi durerea sunt cele mai puternice emoţii

Distribuie:

Despărţirea de o persoană iubită sau decesul unei rude afectează oamenii pentru o lungă perioadă de timp, susţin cercetătorii.

Potrivit studiilor acestora, tristeţea şi durerea sunt de 240 de ori mai puternice decât alte emoţii, inclusiv ruşinea, surprinderea, furia sau chiar plictiseala.

Tristeţea şi durerea însoţesc de obicei evenimentele tragice din viaţa noastră, cum ar fi un deces, un incident tragic sau o despărţire. De aceea, cei care suferă emoţional au nevoie de mai mult timp pentru a reflecta, pentru a se obişnui cu situaţia şi pentru a fi pe deplin conştienţi de consecinţe.

Pentu a verifica durata şi forţa emoţiilor, doi cercetători de la Universitatea Leuven din Belgia au rugat 233 de studenţi să-şi amintească cele mai recente momente emoţionale din viaţa lor şi să spună care a fost durata acestora. În completare, participanţii la studiu trebuiau să răspundă şi la întrebarea cum au reuşit să se descurce cu aceste emoţii.

Citește si:  Mai devreme sau mai tarziu vei intelege ca este mai bine fara un om care nu te-a iubit decat cu un om care se preface

Dintr-o gamă de 27 de emoţii, tristeţea şi durerea au durat cel mai mult decât restul, cum ar fi teamă, ruşine, surprindere, dezgust, furie, plictiseală sau sentimentul de relaxare, care au trecut mai repede. De obicei, pentru a traversa prima fază a durerii, sunt necesare 120 de ore, comparativ cu 30 de minute cât sunt necesare în cazul ruşinii sau dezgustului. Ura este resimţită circa 60 de ore, iar fericirea durează 35 de ore.

Studiul publicat în revista „Motivaţie şi emoţie” este prima lucrare ştiinţifică ce demonstrează care este motivul pentru care anumite emoţii durează mai mult decât altele. Cercetătorii au stabilit, de asemenea, că emoţiile care persistă mai puţin au drept cauză evenimente cărora oamenilor le acordă puţină atenţie. Pe de altă parte, emoţiile îndelungate sunt provocate de obicei de evenimente care au consecinţe globale, remarcă publicaţia britanică „Маіl Оnlіnе”. Cercetătorii precizează că unele dintre aceste consecinţe pot apărea doar după o anumită perioadă de timp.

Citește si:  În ce constă puterea unei femei

Sursa: Radordescopera.ro / Foto

Dacă ţi-a plăcut acest articol, distribuie-l prietenilor!

Comentarii